Nikkelöinti
Nikkelöinti on toimiva pinnoite sellaisenaan tai esimerkiksi kullan välikerroksena
Nikkeli on yksi eniten käytetyistä metalleista pintakäsittelyssä sen hyvien teknisten ja koristeellisten ominaisuuksien vuoksi. Se on magnettinen metalli ja sillä on hyvä alkaalienkestävyys. Nikkelöinti parantaa ominaisuuksia, kuten kiiltoa, kovuutta, sitkeyttä, lämmön- ja sähkönjohtavuutta ja korroosionkestoa. Näitä ominaisuuksia voidaan myös säätää käyttämällä erityyppisiä pinnoituselektrolyyttejä.
Nikkeli toimii suojana diffuusiolta esimerkiksi kuparin ja kullan välisenä pinnoitteena.
Nikkelikylpyjen laajasta kirjosta Eforit tarjoaa seuraavat:
Kiiltonikkeli
- Nostaa perusmateriaalin kiiltoastetta. Käytetään usein optisten- ja koriste-esineiden välipinnoitteena, joille halutaan erinomainen kiilto.
- Kovuus 150 – 220 HV
- Tyypilliset pinnoitepaksuudet 2 – 20 μm
Puolikiilto eli Semi-Bright nikkeli
- Matalakiiltoinen vähemmän pinnoitejännityksiä sisältävä ja paremman korroosionkeston omaava kuin kiiltonikkeli
- Pehmeämpi ja sitkeämpi kuin kiiltonikkeli
- Kovuus 150 – 200 HV sama
- Tyypilliset pinnoitepaksuudet 2 – 20 µm
- Puolikiiltonikkelin ja kiiltonikkelin yhdistelmällä saadaan aikaan ns. duplex-nikkelipinnoite, jossa yhdistyvät molempien pinnoitteiden parhaat puolet
Messinkikahva
Autokatalyyttinen (kemiallinen) nikkeli
Autokatalyyttinen nikkelöinti on virallinen nimitys tälle menetelmälle, mutta yleisesti käytetään termiä kemiallinen nikkelöinti. Pinnoitus tapahtuu ilman ulkoista virtalähdettä. Kemiallisen nikkelin etu verrattuna elektrolyyttiseen nikkelöintiin on tasainen kasvu kappaleen kaikilla pinnoilla. Kemiallisessa nikkelissä pinnoitteeseen kerasaostuu kylpytyypistä riippuen joko fosforia tai booria. Käyttämässämme kemiallisessa nikkelikylvyssä kerasaostuu pinnoitteeseen 8-10 % fosforia. Fosfori parantaa nikkelin korroosiokestoa elektrolyyttisiin nikkeleihin verrattuna.
- Kovuus 605 HV
- Tyypilliset pinnoitepaksuudet 5 – 20 µm
Sopivia esikäsittelyjä käyttäen kemiallista nikkeliä voidaan käyttää myös sähköäjohtamattomien esineiden tai kappaleiden pinnoittamiseen, kuten muovit.